Η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει γίνει δημοφιλής, όχι μόνο για άτομα με κοιλιοκάκη αλλά και για όσους έχουν ευαισθησία. Όμως, κρύβει παγίδες. Δες τι πρέπει να προσέχεις για να τρέφεσαι σωστά και ισορροπημένα.


Τι είναι η γλουτένη και ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Βοηθά το ψωμί να φουσκώνει και να έχει ελαστική υφή. Για κάποιους ανθρώπους όμως, η γλουτένη προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση όπου το σώμα αντιδρά αρνητικά στη γλουτένη, καταστρέφοντας το τοίχωμα του λεπτού εντέρου. Από την άλλη, υπάρχουν και άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη, που εμφανίζουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, κόπωση και πόνους στο στομάχι.


Κίνδυνοι και παγίδες της διατροφής χωρίς γλουτένη

Αν και πολλοί επιλέγουν να κόψουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους πιστεύοντας πως είναι πιο υγιεινό, η αποφυγή της χωρίς ιατρική ανάγκη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Πολλά τρόφιμα με γλουτένη είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες. Αν τα αποκλείσεις χωρίς να τα αντικαταστήσεις σωστά, μπορεί να έχεις ελλείψεις.

Μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών

Πολλά έτοιμα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ή λιπαρά για να αποκτήσουν γεύση και υφή. Έτσι, μπορεί να φαίνονται πιο “υγιεινά”, αλλά δεν είναι πάντα έτσι.


Τι να προσέξεις στη διατροφή χωρίς γλουτένη

Αν ακολουθείς ή σκέφτεσαι να ξεκινήσεις μια διατροφή χωρίς γλουτένη, είναι σημαντικό να είσαι σωστά ενημερωμένος.

Διάβασε τις ετικέτες

Η γλουτένη μπορεί να κρύβεται σε τρόφιμα που δεν φαντάζεσαι: σάλτσες, έτοιμες σούπες, λουκάνικα, ακόμα και καραμέλες. Γι’ αυτό, να διαβάζεις πάντα τα συστατικά.

Προτίμησε φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη

Αντί να βασίζεσαι σε τυποποιημένα προϊόντα, προτίμησε φυσικά τρόφιμα όπως ρύζι, πατάτες, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και κρέας. Έτσι, έχεις καλύτερο έλεγχο της διατροφής σου.

Συμβουλή από διατροφολόγο

Πριν ξεκινήσεις μια τέτοια διατροφή, είναι καλό να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο ή γιατρό. Εκείνος θα σου δείξει πώς να καλύπτεις τις ανάγκες του οργανισμού σου χωρίς να στερείσαι βασικά θρεπτικά στοιχεία.


Είναι η διατροφή χωρίς γλουτένη για όλους;

Όχι απαραίτητα. Αν δεν έχεις κάποια ιατρική πάθηση που απαιτεί αποφυγή της γλουτένης, δεν υπάρχει λόγος να την κόψεις. Μπορεί μάλιστα να στερήσεις από τον οργανισμό σου σημαντικά θρεπτικά συστατικά χωρίς λόγο.

Αν όμως παρατηρείς συμπτώματα όπως φούσκωμα, κούραση ή δερματικά προβλήματα, καλό είναι να μιλήσεις με γιατρό. Μπορεί να χρειαστεί ειδικές εξετάσεις για να δεις αν υπάρχει πρόβλημα.


Σύνοψη

Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για όσους έχουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη. Όμως, δεν είναι πάντα κατάλληλη για όλους. Αν επιλέξεις να την ακολουθήσεις, φρόντισε να το κάνεις σωστά, με τη βοήθεια ειδικών και σωστή πληροφόρηση. Έτσι θα εξασφαλίσεις ότι προσφέρεις στον οργανισμό σου όλα όσα χρειάζεται, χωρίς να τον επιβαρύνεις.

Συχνές ερωτήσεις (FAQ)

1. Τι ακριβώς είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Βοηθά τα προϊόντα αρτοποιίας να αποκτούν αφράτη υφή.

 

Όσοι έχουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποφυγή είναι απαραίτητη για την υγεία.

 

Όχι απαραίτητα. Αν δεν έχεις πρόβλημα με τη γλουτένη, η αποφυγή της μπορεί να σε οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

 

Μόνο μέσα από ιατρικές εξετάσεις. Αν έχεις ύποπτα συμπτώματα, μίλησε με γιατρό πριν ξεκινήσεις δίαιτα χωρίς γλουτένη.

 

Ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, κρέας και αυγά είναι φυσικά χωρίς γλουτένη.