Κατά την εγκυμοσύνη, η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία της μητέρας και του μωρού. Ορισμένες τροφές όμως μπορεί να βλάψουν την ανάπτυξη του εμβρύου ή να προκαλέσουν επιπλοκές. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιες τροφές καλό είναι να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γιατί.


Τροφές που μπορεί να είναι επικίνδυνες στην εγκυμοσύνη

Ωμά ή μισοψημένα κρέατα

Τα ωμά ή κακομαγειρεμένα κρέατα (π.χ. μπριζόλες που «στάζουν») μπορεί να περιέχουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα ή το τοξόπλασμα. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο.

Τι να προσέχετε: Βεβαιωθείτε ότι το κρέας είναι καλά ψημένο, χωρίς ροζ σημεία στο εσωτερικό.

Αλλαντικά και πατέ

Τα αλλαντικά (όπως σαλάμι, προσούτο, μορταδέλα) και τα πατέ μπορεί να περιέχουν λιστέρια, ένα βακτήριο που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις εγκύους. Η λοίμωξη από λιστέρια μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αποβολή.

Εναλλακτικές: Προτιμήστε καλά μαγειρεμένο κρέας ή παστεριωμένα προϊόντα.

Άψητα ή μαλακά τυριά

Τυριά όπως το μπρι, το καμαμπέρ, η φέτα και το ροκφόρ, αν δεν είναι παστεριωμένα, μπορεί επίσης να περιέχουν λιστέρια.

Συμβουλή: Ελέγχετε στις ετικέτες αν το προϊόν είναι φτιαγμένο από παστεριωμένο γάλα. Αν δεν αναφέρεται, καλύτερα να το αποφύγετε.


Ψάρια που πρέπει να αποφεύγονται

Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Ο υδράργυρος είναι ένα μέταλλο που μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα του εμβρύου. Βρίσκεται κυρίως σε μεγάλα ψάρια, όπως:

  • Ξιφίας

  • Καρχαρίας

  • Τόνος (σε μεγάλη ποσότητα)

Ασφαλής επιλογή: Προτιμήστε ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, όπως ο σολομός, η σαρδέλα ή η πέστροφα.

Ωμά θαλασσινά και σούσι

Το σούσι που περιέχει ωμό ψάρι ή τα άψητα θαλασσινά μπορεί να περιέχουν παράσιτα ή βακτήρια που βλάπτουν την εγκυμοσύνη.

Σημείωση: Το μαγειρεμένο σούσι είναι γενικά ασφαλές, αλλά πάντα να ενημερώνετε τον σερβιτόρο ότι είστε έγκυος.


Ποτά και ροφήματα που θέλουν προσοχή

Αλκοόλ

Το αλκοόλ περνά εύκολα στον πλακούντα και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης κατά την εγκυμοσύνη.

Τι να κάνετε: Καλό είναι να αποφεύγεται πλήρως.

Πολλή καφεΐνη

Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό βάρος γέννησης ή αποβολή. Βρίσκεται σε:

  • Καφέ

  • Τσάι

  • Αναψυκτικά τύπου κόλα

  • Σοκολάτες

Όριο: Περίπου 1 με 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα θεωρούνται ασφαλή, αλλά καλύτερα να συζητήσετε με τον γιατρό σας.


Άλλες τροφές και συνήθειες που καλό είναι να αποφεύγονται

Ωμά αυγά

Μπορεί να προκαλέσουν σαλμονέλα. Προσέξτε ιδιαίτερα σε σπιτικές μαγιονέζες, γλυκά με ωμά αυγά ή αφράτες σάλτσες.

Απαστερίωτο γάλα

Το νωπό γάλα μπορεί να περιέχει μικρόβια επικίνδυνα για την εγκυμοσύνη. Πάντα να προτιμάτε παστεριωμένο.

Υπερβολική ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα

Μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, κύηση με διαβήτη ή άλλα προβλήματα. Προσπαθήστε να επιλέγετε φρέσκα και φυσικά προϊόντα.


Σύνοψη

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος όπου η διατροφή έχει τεράστια σημασία. Αποφεύγοντας συγκεκριμένες τροφές και ποτά, μειώνετε τον κίνδυνο επιπλοκών και βοηθάτε στη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας. Αν έχετε αμφιβολίες για κάποια τροφή, πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

 

Εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος

Συχνές ερωτήσεις (FAQ)

Πρέπει να αποφεύγω όλα τα τυριά στην εγκυμοσύνη;

Όχι όλα. Μόνο όσα είναι μαλακά και μη παστεριωμένα. Τα σκληρά και παστεριωμένα είναι ασφαλή.

 

Δεν υπάρχει γνωστή ασφαλής ποσότητα. Το καλύτερο είναι να το αποφεύγετε εντελώς.

 

Μικρές ποσότητες είναι γενικά ασφαλείς, αλλά καλό είναι να μην ξεπερνάτε τα 200 mg την ημέρα (1-2 φλιτζάνια καφέ).

 

Όχι. Τα ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι ωφέλιμα. Απλώς αποφύγετε τα μεγάλα αρπακτικά ψάρια.

 

Μόνο αν είναι καλά μαγειρεμένο. Το ωμό σούσι μπορεί να περιέχει επικίνδυνους μικροοργανισμούς.